Поетско вече у Нишу септембар 2019 - www.srbskisvetionik.org.rs

1. октобар 2019.


ПОЕТСКО ВЕЧЕ У НИШУ СЕПТЕМБАР 2019


Јесен је стигла као и обавезе које чекају сваку просечну србску породицу. Град Ниш је град са богатом историјом, оном познатом а богами и оном неоткривеном... Тако да није случајно ни то што је пун уметничких душа оних познатих, а и непознатих, неоткривених. Ја сам у Боготражитељском путу и жељом да се покренем са неке нулте тачке у коју смо масовно запали, наишла на светло које се кретало нашим улицама, а то је Чегарска бригада Србског Светионика.

Не слутећи да ће познанство са њима отворити нове видике и смислене задатке у којима ћу и ја бити учесник... Али ко искрено верује и тражи тај и налази. Богу хвала молитве су ми услишене... Детаљније о Србском светионику и његовом раду можете видети на званичном сајту srbskisvetionik.org.rs

Један од поменутих задатка је да када будем била у могућности употпуним историјске часове тако што ћу отпевати нашу химну и песму која је везана за историјски догађај који је поменут.

Континуирани рад удружења приметила су и друга удружења из Ниша, она која воле своју отаџбину и на свој начин чувају нашу историју. Тако да су показали жељу да ступе у контакт са нама.

Тим поводом сам добила позив из Удржења писаца "Чегар", ако могу да и њима изађем у сусрет, с обзиром да спремају промоцију књиге Српско срце Јоханово писца Веселина Џелатовића.

Контакт телефон је потражио председник удружења писаца "Чегар", Мирослав Мишо Бакрач од предс. удружења РВИ и палих бораца из Ниша Велимира Стојановића.

Удружење које редовно прати наш Чегарски  марш. Видите како то брзо иде кад се Срби сложе. Тако да смо пре ове промоције имали заједнички програм на слави Удружења бораца рата 1999. године Ниш, на дан Велике Госпојине. Тај програм је био добро запажен и тако да је промоција књиге била спонтана сарадња.

Преко телефонског разговора сам потврдила долазак и ако сам имала своје обавезе као мајка, успела сам да ангажујем моју баку како бих испоштовала време. Тако да сам у минут стигла у просторије удружења. Окупљени су нестрпљиво чекали представљање госта из Београда. Када смо се сви сместили. Господин Мишо Бакрач се обратио присутнима и представио је скромним речима своје удружење и поздравио писца Веселина Џелатовића добитника Награде Иво Андрић.

Онда се и гост представио присутнима и понудио сарадњу са врло повољним условима. С обзиром да је тема Косово и Метохија након представљања наступила сам ја са песмом "Вила са Кошара". Уз громке аплаузе Веселин је кренуо да рецитује и своје љубавне песме. Што је за мене било изненађење зато што сам их ја негде на интернету испратила, зато што су ми се баш допале..након љубавних песама кренуо је одељак родољубивих те сам ту најаву испратила песмом "Сини јарко сунце са Косова".


 
Како је време одмицало отпевала сам још две песме "Звоне звона невера их слуша" и "Догодине на Косову"... па се програм наставио. Ја сам нажалост морала да идем због породичних обавеза. Али све једно била сам срећна што сам имала прилику да учествујем у оваквој спонтаној и пријатној промоцији.

О писцу сте сигурно већ чули да је рођен на Косову и Метохији али да је пореклом из Херцеговине. О књизи сам доста тога чула, нисам је прочитала али сам сигурна да никога неће оставити равнодушним. С обзиром да се ради о откривању истине и нашем страдању.

Као што рекох на почетку град Ниш има пуно уметничких душа и удружење писаца "Чегар" је једно удружење које окупља такве људе. Сматрам да су вредни пажње и да овај град треба да се потруди да их сачува и да им помогне да би могли храбрије и снажније да обављају своју мисију.

 

Хвала свима на указаном поверењу и
Догодине у Призрену, Догодине у Книну.

 

 

Сташа Митић
28.09.2019.

 

Посећено је: 1319  пута
Број гласова: 0
Просек: 0,00
Оцените нам овај чланак:


GRAD NIS   POEZIJA   KULTURA