Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.2015 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 271
Јуче: 876
Недељно: 5.333
Месечно: 24.471
Годишње: 231.131
Укупно: 765.346

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у октобру

Парастос за србске жртве Госпића у Београду 18.10.2020

Обележили смо Дан сећања на србске жртве у Другом светском рату 21.10.2020

Дани Милунке Савић, пети пут - 10.10.2020

Извештај са четвртог Бруског марша 10.10.2020

Извештај са Кумановског парастоса у Београду 27.10.2019

Извештај из Јошаничке Бање 12.10.2019

Посета манастиру Рача 06.10.2019

Наша четврта година рада: Шта смо урадили

Поетско вече у Нишу септембар 2019

Извештај из Братунца 20.10.2018

Извештај са Куманова 21.10.2018

Извештај са трибине у Нишу 10.10.2018

Извјештај из Игришта 03.10.2018

Извештај из Јошаничке Бање 06.10.2018

Наша трећа година рада: Шта смо урадили

Осам стотина србске државности у Коларчевој задужбини 28.10.2017

Извештај из Куманова 22.10.2017

Извештај из Борче 15.10.2017

Посета Галерији САНУ у Београду 11.10.2017

Најава: Четврти Колубарски марш биће 10. децембра 2017

Извештај из Јошаничке Бање 7.10.2017

Извештај из Игришта 3.10.2017

Наша друга година рада: Шта смо урадили

Извештај из Горњих Лесковица 30.9.2017

Извештај са 61. београдског сајма књига 30.10.2016

Извештај са парастоса србским жртвама Откоса у Београду 29.10.2016

Путовање на Космет у октобру 2016. године

Извештај са промоције књиге Хроника прогнаних у Београду 20.10.2016

Парастос за србске жртве Госпића у Београду 16.10.2016

Извештај са промоције књиге Хероји отаџбине у Београду 27.9.2016

Наша прва година рада: Шта смо урадили

Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015

Извештај са Колубарског Марша 14.12.2014

Основано је удружење Србски Светионик

Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.201522. октобар 2015.


Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.2015


Ух... како је било? Питање које сам добио на телефон вечерас, бар пет пута.

"Одлично!" - одговарам.

 

Прошле године сам први пут био учесник Церског марша. Уистину, нисам ни знао да постоји тако нешто. Сасвим случајно, мој пајтос Пеђа се нашао у муци, да нема довољно људи да иде на тај пети Церски марш, па сам решио да му помогнем, не само својим присуством на тој манифестацији, већ и израдом плаката, који нам је помогао да скупимо људе за два аутобуса.

Од тада јесте прошло годину дана, али се поред тога много ствари издешавало у нашу корист. Но, да не дрвим сада о свему томе, чуће се у наредним временима за то.

Овај пут, организација вођења људи из Београда и околине, појачана је са још неколико људи. Тако да су поред Пеђе и мене, укључили Стане, Мића и Зоки.

Првобитно смо се нас петорица залетели, а ја први, да ће нам два буса бити мало. Али ајде да ипак не трчимо пред руду, узмемо само та два буса по нешто повољнијој цени него раније. Нисам ни рачунао да ће бити ликова који ће нам отказивати пут и то у последњим моментима, а било је и оних са "супер изговорима" за недолазак. Заборавио сам ја на то где и у којем времену ми живимо. Да ова и она времена нису иста, тачније људи нису исти.

На крају је рачун изгледао да смо ми имали 50-ак људи у аутобусу, а међу њима најбројнија је чета из Кертиза. За оне који не знају где је тај Кертиз, нека мало потраже на интернету, неће шкодити да прошире своје знање из географије. Не само што су најбројнији, већ момци стварно вреде. Одушевили су ме по више ствари. Тако да њима све похвале упућујем и то јавно!

Углавном, нешто после 6 сати изјутра те недеље 16. августа стижем на главну Железничку станицу, одакле је био договор да крене наш аутобус за Шабац. Већ ме гомила њих нестрпљиво чекала, а не разумеју да ја не живим у "кругу двојке" већ далеко на периферији где 'ладан ветар дува. Скупило се наше младости, цура и момака, орних за једно велико пешачење од 35 километара. Пре поласка начињена је једна групна фотка код Плаве локомотиве, а онда пребројавање и правац за Обреновац, не за Чачак (иако је од пар појединаца било и таквих предлога, али то ћемо ми ићи тамо неким другим поводом...), где смо покупили двојицу момака. А иначе морам да споменем и једног младића из Косовске Каменице, који је јутрос стигао у Београд, само за једним циљем, да буде учесник Церског марша. Како овакве ствари нису баш једноставне за њега, тачније то је и трошак, то је Стане решио да га части за картом до Шапца.

Стижемо у Шабац нешто пре осам часова, кад видимо да испред шабачке цркве све празно (?!), нигде никога, ни за лека... Па нисмо ваљда омашили датум, а ни град... вели нам неки човек да су они литургију раније завршили и де је већ колона кренула ка Текеришу. Аааа?! Вози мишко (ако треба и у рикверц), за колоном, има да их стигнемо... После неких 800 метара, нађосмо Церску бригаду и заустависмо колону. Пеђа је махао заставом ко Бошко Југовић на Косовском боју док смо се јурцали са колоном. Углавном, Божа видевши да ми стижемо заустави колону, а ми ко пали са марса излазимо на врат-на нос и Зоки одмах вади транспарент, чисто да људе у колони упозна кога су требали да сачекају. Онда смо се измешали и сви постали као један.

Нисмо ми нигде журили, већ полако једна испред друге ноге и клац, клац, полагано пролазимо села: Јевремовац, Варна, Бојић, Слатина, Волујац, Румска... После неких десетак километара одредише нам паузу у дворишту основне школе. Ту смо мало презалогајили, попили воде... А иначе цистерна са водом нас је баш добро снабдевала читав марш. Ја сам тада већ био "на иглама", јер никако да добијемо наше мајице које смо баш у Шапцу поручили пре 7 дана. Колона креће а ми их тек добијамо у шаке!? Паузе су биле кратке, али и честе, на сваких два-три километра. Наш барјак је кружио по нашој бригади, али је са поносом ношен високо подигнут.

Како је марш одмицао тако су многим учесницима, а међу њима је било и наших, отицале ноге, тачније жуљеви. Мени нису, да ли је у питању кондиција, година производње или пак гени, не бих знао шта да кажем, али ваља се... Стајали смо у скоро сваком селу и домаћини су нас често поздрављали, вероватно дивећи се нашем ентузијазму за овакве идеје. Путању поред базена смо ове године прескочили, али смо зато посетили фарму крава, где су се "слични сличнима радовали".

Било је и момака и цура који су морали потражити превоз, тачније помоћ војника са амбулантним колима, а међу њима и наш Стане. Колено га је пред крај издало. И Зоки је размишљао о сличној помоћи, али је у последњој секунди одустао, јер се бојао да не добија пацке остатак живота, од оног бећара који се нешто наврзао на Чачак или Пријепоље.. не знам више шта је у питању, знам да је нешто јужно. Тако да смо пред Текеришом се сви скупили, напили и најели, па у правој колони кренули са песмом ка споменику јунацима из Церске битке.

Улазимо у Текериш, а код споменика је одјекивала песма "Марш на Дрину", што нас је све орасположило после силног пешачења. Осећали смо се поносно, баш као да смо победили, а јесмо, победили смо умор, лењост, мелахолију, депресију... Одмах нас је поздравио човек који је пре 5-6 година покренуо читаву идеју Церског марша. Затим смо чули химну (краљевине) Србије "Боже правде", што ме у оваквом извођењу баш зачудило и то пријатно. Кратак, примеран говор је одржао и Божа Катић, председник УГ Церски марш из Шапца. Свештеник је служио парастос за погинуле војнике, који су животе давали за слободу Србије пре 101 годину.

Наког церемоније уследио је одмор, односно одлазак у школско двориште, где је био организован ручак за учеснике. Не знам шта је било на менију, мени је хране већ било доста, па смо зато нас пар сели испод шатре где је певала Лепа Милица и позивали наше другаре да чују чувене стихове оне познате песме о гаравуши. Позивали смо и неке пајтосе који су хтели да иду са нама, али су одустали у последњем моменту, мислећи како је то превише напорно за њих. Зоки је тако прозивао свог комшију...

Пошто се спремала права олуја над планином Цер, то се нисмо превише задржавали у Текеришу и полако кренули за Шабац, па за Београд. Већ је почео пљусак и то добар пљусак. Није нам нашкодило, напротив, очистило је ваздух и убило спарину. Уз пут ка Београду на смену су нас забављали Пеђа и Зоки преко микрофона...

Што се нас тиче, наше (Колубарске) бригаде и нашег буса, ми смо задовољни, није било никаквих инцидената и проблема, дали смо пример како треба и убудуће радити. Испешачили смо задату туру, уз неки жуљ више или мање, што спада у рок службе, а све остало остаје за неке писане или видео анале.

Већ на зиму, друга недеља децембра стиже и наш (други) Колубарски марш, прилика да се опет видимо и отпешачимо заједно у част предака славних!

 

 


16.8.2015.ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

 Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Колубарска битка

Шуцкори - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничевска битка - Освајање Кајмакчалана - Гвоздени пук - Сурдулица - Битка на Чемерну

Нежидер - Велики Међер - Улм - Болдогасоњ - Ашах - Валадново - Броумов - Маутхаузен

 

 

 

 

 

 Посећено је: 2380  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


CERSKI MARS   VELIKI RAT   SABAC   TEKERIS   VOJVODA   STEPA STEPANOVIC  
GVOZDENI PUK   AUSTROUGARSKI ZLOCINI  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са Седмог Церског марша 14.8.2016

Извештај са осмог Церског марша 20.8.2017
Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!