Последњи плотун у Београду 12.06.2019 - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

17. јун 2019.


ПОСЛЕДЊИ ПЛОТУН У БЕОГРАДУ 12.06.2019


"Слабо памтимо, а брзо заборављамо!"

Овако би се у једној реченици могла описати национална свест и култура сећања нашег народа. Нажалост, морам да додам. Јер зато нам се и понављају лоше ствари и догађаји из прошлости. Историја, као учитељица живота (лат. "Historia magistra vitae est") нас Србе као лоше ђаке тера на понављање лекција. Шта рећи о народу који је заборавио милион и три стотине хиљада погинулих и несталих сународника само у Првом светском рату... Шта учинити да се посраме они који су заборавили два милиона наших сународника из Другог светског рата...

Како допрети до оних који не смеју да забораве ни наше жртве и мученике из последње деценије 20. века... За десет година имали смо ратове на подручију бивише Југославије 1990-их на у свим бившим југославенским републикама, где је био циљ да србски народ истерају и опљачкају и да их сабију у тзв. Београдски пашалук. Најтеже је било у Србији и Црној Гори 1998-1999 када се 14 земаља чланица НАТО пакта обрушило на СР Југославију, отимајући србску националну и духовну колевку: Косово и Метохију... предајући то Албанцима.

Постоји данас неколицина појединаца, мали број удружења који се боре против заборава и да се укаже поштовање онима који чувају Србство и веру православну. То су свакако витези модерног доба, а међу њима је и Невен Милаковилић Ликота, који већ дуго живи у Бару, на југу Црне Горе. Његово име је опет велим нажалост непознато широј јавности нашег народа... а морало би да се њему поклони далеко већа пажња, јер управо је он писао стихове борцима са карауле Кошаре, нашим новим дивјунацима са Космета који су успели да зауставе злочиначку операцију "Стрела 1" у пролеће 1999. године, односно копнену инвазију шиптарских терориста са њиховим помагачима: Војска Републике Албаније, бритаснки и амерички војници из НАТО пакта, француска Легија странаца, арапски добровољци итд.

Своје стихове Невен Милаковић ликота је преточио у збирке песама које је објављивао протеклих година. Добар део јавности, они који имају интернет чули су за песму "Вила са кошара", песма је ушла у уши када је објављен снимак Данице Црногорчевић (р. Никић) која је ту песму извела са пуно емоција у Бару, на његовој промоцији 2014.  године. Била је то само једна од Невенових песама посвећена ратницима са Кошара... која је почела да пробија медијски мрак, јер на званичним медијима овакве песме и песници су годинама били непожељни.

Касније су и Србски Православни Појци Невенову песму "Апостолима са Кошара" извели пре две године на једном свом новогодишњем концерту у Београду пред пуном салом. Точак истине се почео одмотавати, јер се та песма брзо завртела и почела да равномерно стоји у рангу чувене "Виле са Кошара", коју је Невен и написао на основу приче и сведочења чачанског добровољца Ненада Станића који је тешко рањен на Кошарама 1999. године...

 

*  *  *

Управо су Србски Православни појци заједно са Невеном Милаковићем Ликотом заказали у београдском Дому Војске Србије промоцију његових стихова, односно књига 12. јуна 2019. године на двадесету годишњицу  завршетка жестоких борби на Кошарама.

Дилеме није било да ли ћемо ићи, јер била је то прилика да упознамо Невена, одамо поштовање преживелим борцима и родитељима чији су синови оставили кости подно Проклетија. А бонус је свакако уживање у гласовима: Милице, Марије, Радована, Марка, Немање и осталих чланова чланова "а капело" састава Појаца.

Дођосмо у Дом Војске Србије мало пре него што је заказан почетак... поздравимо се са познатим људима на улазу, а онда уђосмо у салу где препознадох тета Лозанку са којом се издиваних малкице. Поздрављају ме и директор Стевица Карапанџин и Биљана Пашић. Како је почео програм, тако се ја измакнух из првог реда и заузмем положај у задњим редовима, где сам могао да имам добру позицију за снимање. Циљ и јесте био да да одређене ствари снимам и публикујем како би промовисали млађим нараштајима.

Водитељка је поздравила учеснике, а онда су се ређали сам Невен Милаковић читајући своје стихове, док су Појци певали неке његове песме које дирају у срце. Оно што је мене лично радовало јесте што су и гусле се чуле те вечери у Дому Војске, односно ратници са Кошара су ушли у легенду, јер кога гусле опевају постаје бесмртан.

Прилику да се обрати присутнима добили су и србски официр Душко Шљиванчанин, некадашњи командант јуначког 53. пограничног батаљона који је на Велики петак 1999. године примио најтежи ударац када је стотинак момака од 18-23 године зауставило хиљаду непријатељских бојовника, али наши хероји су успешно одржали положај, веровали или не.

Поред њега за микрофон је изашао и Ненад Станић, добровољац из Чачка који је тада као младић храбро изашао са саборцима да се бори и чува сваку стопу србске отаџбине. Како и сам вели није нешто речит, вероватно су га и емоције продрмале, али је управо његова исповест пре неколико година је натерала Невена да напише "Вилу са Кошара" и тако отгне од заборава јунаштво једне генерације... Заправо, многи србски борци са Кошара причају о нечем необјашњивом што се десило тог пролећа 1999. године која им је помогла да преживе у врлетима Јуничких планина, где се дешавало да се за један дан измене сва четири годишња доба.

Појци су на крају поделили и захвалнице односно поклоне онима који су заслужни за помоћ што се овака догађај одржао. А дружење је настављено на коктелу у Атријуму Дома Војске Србије.

Овакве ствари нам је увек драго да подржимо јер јунаци са Кошара су пре 20 година бранећи Србију бранили нас.

 ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - Ликовац - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Шутаковић - Лапушник - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

Иван Булатовић - Сулејман Селими - Кадри Весељи - Аљуш Агуши - Адем Јашари

Весли Кларк - Ратна причаСоколови - Старо ГрацкоКукеш - Воз - Крај - Агим Чеку

 Посећено је: 3402  пута
Број гласова: 30
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


KOSARE   POSLEDNJI PLOTUN   SRBSKI POJCI   BEOGRAD   DOM VOJSKE   NEVEN MILAKOVIC LIKOTA   KOSOVO   METOHIJA   VILA SA KOSARA   ALBANSKI ZLOCINI  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Концерт Појаца у Дому синдиката 26.11.2016

Извештај са Коларчеве задужбине 12.01.2018

Концерт Појаца у Коларчевој задужбини 12.01.2019