Посета Галерији САНУ у Београду 11.10.2017 - www.srbskisvetionik.org.rs

13. октобар 2017.


ПОСЕТА ГАЛЕРИЈИ САНУ У БЕОГРАДУ 11.10.2017


Косово и Метохија је духовна и национална колевка србског народа, ма где живели на кугли земаљској. То малено "парче" србске земље је буквално срце наше отаџбине. Хиљаде православних цркава и манастира, националних знаменитости се налази на тих 10.887 квадратних километара, где наш народ већ вековима обитава. Србска династија Немањића у Средњем веку је ту на тој земљи започела свој успон и у 14. столећу постала најмоћнија сила југоситочног дела Европе... Није случајно што је царски град био Призрен. У њему је столовао цар Душан Силни средином 14. века. Немањићи су сазидали најлепше манастире и цркве: Високе Дечане, Грачаницу, Пећку Патријаршију, Богородица Љевишка, Свете Архангеле Призренске...
 
Нажалост, цара Душана син Урош Нејаки није умео да води царство као његови преци, што је условило да се феудалци, великаши осамостаљују непоштујући царску круну. У то време из Мале Азије силовито надиру Турци Османлије, доносећи ислам и који покоравају редом све хришћанске државе. Тако су Србљи изгубили две битке: једну на Марици (1371.) и други пут на Косову Пољу (1389.)... Након тога, србска држава је постојала око Смедерева као деспотовина неких пар деценија.
 
Пропаст србске државе била је заправо клетва краља Стефана Дечанског, цара Душана оца, јер је управо Душан у борби за престол ослепео оца, а онда је краљ Стефан IV Урош проклео потомке, народ и државу. Клетва је била сурова, јер петвековно робство под Турцима је свакако донело много невоља и недаћа нашем народу...
 
 
Србима су требали векови да поново поврате државност... Столећа су пролазила у беди и тамновању, а Србима док су се мушка деца рађала говорили су: "Добродошао осветниче Косова".
 
Васкравање нове србске државе започео је вожд Карађорђе Петровић у Орашцу на Сретење 1804. а наставио кнез Милош Обреновић у Такову 1815. године. Ослобађање свете србске земље од Турака десило се тек јесени 1912. године, када је краљ Петар I Карађорђевић, повео Србију у Први балкански рат. Срби су се тако поново вратили на Газиместан.
 
Све то време Срби су на Косову и Метохији имали већину. Албанаца је тада било мало. Почели су се спуштати у косовску долину преко Проклетија и Шар-планине, тек пошто је србска војска истерала Турке и Бугаре у Балканским ратовима (1912-1913). Знали Арбанаси су да је Косово и Метохија богата земља, да рађа и да даје... зато су хтели да је отму на силу. Током Другог светског рата уз помоћ фашистичке Италије Арбанаси су направили страшан геноцид над Србима и Православљем. После 1946. Албанци су имали релативну већину.
 
Штавише, и југославенски комунисти су допринели да се србска пополација смањује на Космету, а албанска повећава. На нападе који су били усмерени против србског живља и православне цркве, а они нису били мали и занемариви током социјалистичке Југославије само се ћутало и заташкавало, односно (не)свесно одобравало.
 
Средином 1990-их започео рат на Космету, где су албански терористи уз помоћ САД и Велике Британије, водећих земаља НАТО пакта, почели нападе на Србе, Роме, Горанце, Турке и лојалне Албанце... у пролеће 1998. претворило се у отворени рат. Годину дана после они су добили помоћ из ваздуха, али и са копна.. настао је 78-дневни пакао. После Кумановског (не)споразума, србска војска и администрација се повлаче са Косова и Метохије 15. јуна 1999. Уз помоћ КФОР-а и УНмик-а Албанци настављају терор невиђених размера. Убијају нам децу, старце, пале светиње, масакрирају свештенике...
 
Марта 2004. је било чак и најгоре, невиђени албански албански погром и затирање Србства на свему што је преостало на Косову и Метохији. КФОР је био неми посматрач. 17. фебруара 2008. године у Приштини се проглашава илеглана Република Косово. Злочинци су добили "државу".
 
САНУ као једна од најзначајнијих институција нашег народа, у својој Галерији, у београдској улици Кнеза Михаила бр. 35... отворила је поставку "Србско уметничко наслеђе Косова и Метохије - идентитет, значај и угроженост", где се заправо може видети културна и духовна баштина наше свете земље.
 
 
Поставка је отворена до 12. новембра 2017. сваког дана од 10 до 21 сат.
 
Ако се плашите ићи на Космет или ако вам је "далеко"... Кнез Михаилова улица сигурно није! Нећу да вам кажем шта се све налази тамо у галерији. Написао сам намерно горе "из главе" опширнији увод са циљем да имате неку историјску основу када дођете тамо да вам не буде све баш страно.
 
Хвала мом пајтосу Чеди на сликама... "Он је главни, он зна..."
 
 

Милан Чучковић
12.10.2017.ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - Ликовац - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Шутаковић - Лапушник - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

Иван Булатовић - Сулејман Селими - Кадри Весељи - Аљуш Агуши - Адем Јашари

Весли Кларк - Ратна причаСоколови - Старо ГрацкоКукеш - Воз - Крај - Агим Чеку

 Посећено је: 2011  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


BEOGRAD   GALERIJA SANU   KOSOVO   METOHIJA   KOSMET   SVETA ZEMLJA  
KULTURA   KNEZ MIHAJLOVA   NASLEDJE   ALBANSKI ZLOCINI