Недеља породичног јединства у Београду 2016. - Први дан - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

10. септембар 2016.


НЕДЕЉА ПОРОДИЧНОГ ЈЕДИНСТВА У БЕОГРАДУ 2016. - ПРВИ ДАН


Недеља породичног јединства је манифестација коју организује савез удружeња - Породични Сабор, који је основан пре пар недеља, са циљем неговања брака, деце и породичних вредности. Ова манифестација обједињава предавања еминентних стручњака из области психологије, социологије, права, медицине... као и фолклорна, спортска дешавања, хуманитарне акције и др. А завршиће литијом кроз централне београдске улице 16. септембра/3.септембра 2016. године.

Ова манифестација и сам савез удружења замишљен је пре пар недеља у глави нашег брата Јована, човека који води удружење Православна породица. Поред њега прикључило се још неколико удружења, а то су:

  1. Мисионарско братство Свети Стеван - Сланци,
  2. Српско удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић",
  3. Русское Собрание,
  4. Српска солидарност храном,
  5. Завет српско-руски,
  6. Србски Светионик,
  7. Част отаџбине,
  8. Удружење Личана "Завичај".

Тако је кренула прича почетком лета да се ова манифестација реализује половином септембра месеца. Скоро сваке недеље организовани су састанци у православним светињама, које су посећивали људи из ових удружења. Направљен је лого, осмишљен је слоган, одштампане су мајице и транспарент, добијен је благослов црквених отаца...

Данас је био први дан ове манифестације, на Светосавском платоу, на Врачару. А учествовало је мноштво учесника... највише деце, што и јесте у духу слогана наше манифестације: "Рађајте се и множите".

Донели смо штандове, флајере, почели су и учесници да пристуижу... једино је киша кварила расположење, али за кратко. На платоу је већ било доста породичних људи, странаца, којима је наша појава прилично чудно изгледала. Учесници су се већ у Парохијском дому храма пресвлачили, угладном дечица млађа од 12 година. Долазе и они мало старији... чланови групе Плитвице, па драмски део Удружења Личана Завичај. У тој гужви око организације, намештања, помагања успео сам и да сликам нешто, а један део и да снимим.

Водитељ манифестације био је чика Љубиша Ристић, човека кога сам скоро упознао на предавањима о Сребреници пре два месеца у СКЦ. На моје велико изненађење био је одличан водитељ, а посао је одрадио са лакоћом и шармом.

Парох врачарски Никола је благословио наш рад и манифестацију.

Први на сцени је био Драгиша Симић, етно стваралац из срца Шумадије, који већ деценијама води удружење "Прела и посела", у циљу очувања србске традиције и обичаја. Он је одрецитовао чувену здравицу за домаћина, мученика, земљорадника.

Након њега на сцени су засијали наши малишани, односно КУД "Деспот Стефан" са Карабурме. Симпатично је видети толико деце и они који су на сцени али и њихове вршњаке који у публици посматрају шта се дешава код улазних врата највеће православне светиње на Балкану.

Један од организатора чика Драган, добио је задатак да осмисли неку драмску тачку, коју би чланови драмске секције Удружења Личана Завичај, скупа са члановима "Плитвице" извели на сцени. Пошто је циљ Породичног сабора, да промовише вредности и врлине брака и породице, тако је и настала драма у три чина, како и зашто млади имају проблем да ступе у брак и заснују породицу. Ово је одлично изведено на сцени... Тако је Јелена постала Марија, Јован је постао Марко, Никола је постао Немања и др. Драго ми је што је бар и овде послата порука о томе да млади немају шта да чекају за склапање брака, ако већ имају некога поред себе.

Три девојчице чланице  етно група "Милице", такође су добиле прилику да наступе овај први дан у Недељи породичног јединства, и у потпуности су оправдале поверење.

Поред фолкорног дела, имали смо и спортски део, тачније промовисање борилачких вештина са Далеког Истока, тачније џудо вештине. Ово су радили чланови џудо клуба "Сава", који су имали разноврстан програм показивања одбрамбених вежби, а све су то изводили са великом лакоћом. Било је ту и деце, затим тинејџера и одраслих људи.

Наступ су нам улепшали свакако и чланови КУД "Градимир" са Врачара, који има већ седам деценија постоји и ради у срцу Београда. Изводили су нам кореографије из свих крајева Србије.

Поред дечијих наступа на сцени су пар духовних песама отпевали Богослови, као што су: "Симонида", "Да исправитсја" и др.

Крајишку ојкачу извели су Личани односно група "Плитвице", моји стари знанци... Сећам се њихових почетака пре десетак година, касније сам био сведок и њихових награда. Сада се плато на Врачару проламао од динарске ојкаче из грла: Николе, Ниџе и Јове. Што је посебно радовало нашег брата Бранка, јер су то његови доминирали.

А да све буде у правом србском обичају, чули смо и гусле, као један од највећег чувара националног блага. Гуслар Алекса из школе гусала "Сандић" је гуслао чувену "Небеску литургију", песму владике Николаја".

Још једно културно-уметничко друштво је на сцени показало своје умеће, а то је КУД "Прело" из Великог Села. Није само до талента ове деце, већ и до шарма.

Имали смо и обраћање професора београдског Универзитета, Ђорђевића, који је говорио о васпитању, физичкој култури, данашњем односу према спорту...

Све ово је тешко описати, ово се мора доживети. Циљ је у потпуности испуњен и лепо је бити део овога, ове приче, која шаље јасну поруку о љубави, породици, православљу, заједништву.

Нама је ово прва година заједничког деловања, а данас смо и дебитовали и то врло успешно. Прича је почела незадрживо да се шири. Ширите је и ви путем интернета, на радост оних који цене породичне вредности.

 

 

Милан Чучковић
10.9.2016.

 

Посећено је: 3352  пута
Број гласова: 15
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


PORODICNI SABOR   LITIJE   BEOGRAD   SPC   PARADA PONOSA