Најава: Шести Чегарски марш биће 28. маја 2023. године у Нишу - www.srbskisvetionik.org.rs
Насловна

4. мај 2023.


НАЈАВА: ШЕСТИ ЧЕГАРСКИ МАРШ БИЋЕ 28. МАЈА 2023. ГОДИНЕ У НИШУ


Драга браћо и сестре,

велика нам је част да вас позовемо у Ниш, у недељу 28. маја 2023. године на Чегарски марш (дужине око 12 км) који ће традиционално организовати удружење Србски Светионик.

Полазна тачка овогодишњег Чегарског марша биће на централном нишком Тргу Краља Милана, где ћемо се окупити у 11 сати. Затим ћемо сви у колони кренути Булеваром Вожда Карађорђа до спомен-музеја Ћеле Кула, па ћемо тамо одржати историјски час о томе како је она настала, ко ју је сазидао и зашто итд.

Настављамо Булеваром Цара Константина и Медијана и пешака стижемо до Чегарског споменика. Тамо ће нам деценијски чувар овог монументалног споменика чика Селомир Марковић испричати причу о војводи Стевану Синђелићу и његовим борцима... како су се јуначки борили против вишеструко надмоћније турске војске, у чијим редовима су били и арнаутски плаћеници.

Управо то и јесте разлог зашто идемо у Ниш... Да се поклонимо јунацима Чегарске битке која се одиграла крајем маја 1809. године у време Првог србског устанка између Османлијске војске, коју је предводио Хрушид-паша и србских устаника чији вођа је био управо Стеван Синђелић, ресавски војвода. Турака је било далеко више и били су боље опремљени... за разлику од малобројних и слабо наоружаних Срба у чије редове се увукла и неслога, што и јесте довело до пораза на Чегру.

Ипак један детаљ ове велике битке постао је светлост Србима у наредним временима. Наиме, видећи да Срби не могу више да издрже, да ће их Турци надјачати да све више упадају у србске ровове, разгневљени Стеван Синђелић пуца из кубуре у бурад са муницијом, а страховита експлозија односи и њега и хиљаде Турака. Скоро два века касније, овакво дело поновио је мајор Милан Тепић у Бјеловару.

Чегарски јунаци су својом борбом показали свој пркос, инат и невиђено јунаштво чиме су задивили не само своје савременике, већ и стране путописце што су касније пролазећи кроз Ниш видели Ћеле Кулу, коју је нишки Хуршид-паша сазидао од лобања србских устаника са Чегра, јер је хтео да заплаши Србе.

Њима у част организујемо Чегарски марш, да нашој деци и омладини покажемо тј. осветлимо пут. Раширтите ову причу, позовите ваше другаре, рођаке, кумове... Организујете се и контактирајте нас.

НА САМОМ МАРШУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ СТРАНАЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА, КАО И КОНЗУМАЦИЈА АЛКОХОЛА!

Дозовљено је носити србска национална обележја и ствари које прате тематику Првог србског устанка!
 
Сатница и активности манифестације:

11:00 Окупљање учесника на Tргу Краља Милана у центру Ниша

11:30 Крећемо у колони булеваром Вожда Карађорђа (4км).

12:30 Долазак код Ћеле Куле, где ће бити историјски час.

15:30 Долазак код споменика на Чегру и разгледање, сликање учесника. Полагање венаца.

16:00 Јавни историјски час, који би одржао кустос Селомир Марковић.

Више информација о самом Чегарском маршу, као и пријаве самих учесника можете добити преко следећих контаката:

Ел. пошта: kontakt@srbskisvetionik.org.rs
Сташа (Ниш): 0603241772
Станко (Београд): 063283563

С БОГОМ ЗА ВЕРУ И ОТАЧЕСТВО!

Посећено је: 529  пута
Број гласова: 5
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


CEGARSKI MARS   JUZNOMORAVSKI REGION   NISKA DESAVANJA   PRVI USTANAK   SRBSKI JUNACI   STEVAN SINDJELIC   PROLECE 2023   HURSID PASA   CELE KULA   TURCI OSMANLIJE   ZAHVALNOST PRECIMA  
PUTOKAZ POTOMCIMA   KULTURA PAMCENJA