Извештај са другог Гучевског марша 11.09.2022. у Лозници - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

14. септембар 2022.


ИЗВЕШТАЈ СА ДРУГОГ ГУЧЕВСКОГ МАРША 11.09.2022. У ЛОЗНИЦИ
Година 1914.

Почетком лета у Сарајеву су припадници револуционарне организације "Млада Босна" извршили атентат на аустријског престолонаследника Франца Фердинанда на Видовдан. Био је то одличан адут Бечког двора да оствари своју деценијску замисао о нападу на Краљевину Србију и настави свој план о Продору на Исток, односно да јужне границе царства дођу до Босфора.

Пар дана касније у читавој Хабзбуршкој монархији кренула је општа мобилизација и попуњавање јединица. Упућен је телеграм са непристојном понудом Влади Николе Пашића, чувених десет тачака са врло кратким временским роком за одговор. Заправо аустроугарске власти одговор није ни занимао... они су желели рат по сваку цену.

И Врховна команда Војске Краљевине Србије (ВКС) је објавила трећу мобилизацију, за две године, након Балканских ратова. Укупно три армије је постројено и направљен је план за одбрану. Први удар аустроугарске Пете и Шесте армије којима је командовао генерал Оскар Поћорек је био у Подрињу и Мачви средином августа 1914. Иако су имали техничку и бројчану предност, Аустроугари су добили шамар на Церу од Друге армије ВКС, којом је командовао генерал Степа Степановић.

Нису се Поћорекови солдати предавали, уследио је новии још жешћи удар у зони Лознице и Бање Ковиљаче. Схватили су Аустроугари значај Гучевске планине. Хтели су да ударе у сам центар србских снага, зато је поћорек послао елитне дивизије специјализоване за борбе у брдским условима. Међу њима се посебно по злу истакла хрватска домобранска 42. дивизија... Они су упадали у насељена места и отпочели своје крваве пирове, пљачку, палеж, силовања, масовна стрељања и вешања.

Врховна команда шаље усиљеним маршом четничке добровољачке одреде, који успевају да задрже бројније непријатељске снаге, иако су услови за борбу били врло тешки. Била је то прва рововска борба, а касније у историји забележена као Бој изнад облака. Аустроугари су остварили пирову победу, док су се србске јединице закратко повукле по наређењу у новембру месецу.

Поћорек се задовољно смешкао упркос великим губицима. Међутим, само пар недеља касније када је окончана Колубарска (Сувоборска) битка у децембру, бежали су Немци, Хрвати, Мађари, муслимани главом без обзира.


Четврти пешадијски пук "Стеван Немања"

Наредних година су уследиле нове битке, повлачења и коначна победа је остварена пробојем Солунског фронта, чиме је задат смртн и ударац Аустроугарској која је престала да постоји. Била су то времена када је србски војник донео барјак слободе све до Печуја, Арада, Ријеке... а сви јужнославенски народи су ослобођени.

Створена је тада и прва јужнославенска држава на крви и костима србских мученика и јунака.

Година 2022.

Шта се све издешавало за протеклих сто година и мало јаче, не би стало ни у три књиге... али чињеница је да смо у бесмисленој авантури званој Југославенство изгубили све оно што су преци сакупљали и животе давали од 1804. на овамо. Данас, ако то јавно говорите залепиће вам етикете разних погрдних израза.

Данашњица нам је благо речено поражавајућа не због тога што се око нас плете злочиначка мрежа поганих умова преко специјалног медијског рата, већ зато што врло мали број Срба има јасну и здраву свест о патриотизму, а да су спремни да на један фин, цивилизован начин то покажу. Штавише, имамо вишак паметњаковића и 'синдикалаца' у односу на оне који су ради да помогну неком појединицу или групи која се труди.

Лане сам био са другаром у Лозници и учествовали смо тј. подржали Гучевски марш, који су осмислили браћа Стојнић и њихови другари. Ове године смо дошли, али у мало измењеном саставу. Заправо, дошли смо дан раније, како би се одморили и уживали у пејсажима Гучевске планине.

Изјутра чим смо се спаковали кренули смо пут цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници. Тамо је било заказано окупљање у 07:30 сати, али смо ми из оправданих разлога мало каснили. Оно што је било велико изненађење јесте појава тј. присуство брачног пара Карађорђевића: Филипа и Данице. Не знам које њима упутио позив, али мислим да је ово први пут да на неком дешавању овог типа имамо престолонаследника.

Сем тога, овде су дошли Шабчани, Рогатичани и родољуби из других крајева наше земље. Добар пример шта се може, кад се љути Срби сложе.

Након литургије и помена Гучевским јунацима формирана је колона која је лагано кренула лозничким улицама. У колони је било и старо и младо. Помени врло добра екипа која се није уплашила кише... додуше, киша је увек лош изговор лењивцима. Нама је друштво правио Раде чији су сапутници морали у аутомобил због здравствених тегоба.

Прва пауза је била традиционално у селу Трбушница, где нам је уприличен као и претходне године, врло леп дочек. Девојчице у ношњама су служиле: пите, ракијицу, воде, погача са сољу...и сл. Након тога крећу успони. Ово је иначе била прва колона, док су постојале још две. Једну је предводио Дачо из Будимлије, а другу не знам име.

Било како било, ми смо се сви редом у колони знојили јер је ипак напор било повећи, а температура изнад 20'С. Како смо савладавали деоницу по деоницу, тако смо и повећавали надморску висину. Била је то прилика да уживамо у погледима у даљину. Већ када је било пред завршетком, ушли смо у шуму.

Горе поред споменика већ је била делегација за дочек, а прекопута су постављени столови и казан за кување. Само обележавање је трајало скоро сат времена: обраћање званичника, полагање венаца, историјски час, изворне песме, читање рецитација и др.

Напослетку је уследило сликање и одлазак на војнички пасуљ. Ми нисмо се могли превише задржавати а наш џокер у решавању транспортних проблема био је Милојко - човек видра, уствари десна рука млађег му брата Миодрага. Он нам поклони Секулићеву књигу "Дринска дивизија".

Остали би ми још на дружењу, али су обавезе звале на друга дешавања. У сваком случају све похвале Удружењу Гучевски марш који су покренули нешто сасвим добро и значајно, не само због Лознице, већ и културе памћења читаве Србадије.

 

Написа: Милан Чучковић
14.09.2022.Гучевски марш треба доживети, проживети сваки корак и стопу пута који су за нас утабали наши славни преци, који крв пролише за нашу будућнос и узнесоше се у вечност.

Хвала свим дивним младима људима из организације ГУЧЕВСКОГ МАРША, достојним потомцима славних предака, који нас уз помоћ и благослов Божији сабраше у јучерашњем празничном дану.

 

Радмила Васић-Костић
13.09.2022. ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

 

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

 

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

 

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

 

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

1990-те

 

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Иван Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Афера Шпегељ

Миливој Петковић * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка *  

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Логор Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владимир Миланковић

Мирослав Туђман *Посећено је: 2116  пута
Број гласова: 25
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


GUCEVSKA BITKA   SEPTEMBAR 1914   VOJVODA VUK   CETNICKI ODRED   VOJIN POPOVIC   LOZNICA LJUBOVIJA   BANJA KOVILJACA   JOSIP BROZ   AUSTROUGARSKA ZVERSTVA   BOJ IZNAD OBLAKA   SLAVNI PRECI  
DUSAN PURIC   KOMBINOVANA DIVIZIJA   42. DOMOBRANSKA   HRVATSKE PUKOVIJE  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са Гучевског марша у Лозници 12.09.2021

Извештај из Лознице: Гучевски марш 10.09.2023