Извештај из Јошаничке Бање 7.10.2017 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 287
Јуче: 892
Недељно: 5.349
Месечно: 24.487
Годишње: 231.147
Укупно: 765.362

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у октобру

Парастос за србске жртве Госпића у Београду 18.10.2020

Обележили смо Дан сећања на србске жртве у Другом светском рату 21.10.2020

Дани Милунке Савић, пети пут - 10.10.2020

Извештај са четвртог Бруског марша 10.10.2020

Извештај са Кумановског парастоса у Београду 27.10.2019

Извештај из Јошаничке Бање 12.10.2019

Посета манастиру Рача 06.10.2019

Наша четврта година рада: Шта смо урадили

Поетско вече у Нишу септембар 2019

Извештај из Братунца 20.10.2018

Извештај са Куманова 21.10.2018

Извештај са трибине у Нишу 10.10.2018

Извјештај из Игришта 03.10.2018

Извештај из Јошаничке Бање 06.10.2018

Наша трећа година рада: Шта смо урадили

Осам стотина србске државности у Коларчевој задужбини 28.10.2017

Извештај из Куманова 22.10.2017

Извештај из Борче 15.10.2017

Посета Галерији САНУ у Београду 11.10.2017

Најава: Четврти Колубарски марш биће 10. децембра 2017

Извештај из Јошаничке Бање 7.10.2017

Извештај из Игришта 3.10.2017

Наша друга година рада: Шта смо урадили

Извештај из Горњих Лесковица 30.9.2017

Извештај са 61. београдског сајма књига 30.10.2016

Извештај са парастоса србским жртвама Откоса у Београду 29.10.2016

Путовање на Космет у октобру 2016. године

Извештај са промоције књиге Хроника прогнаних у Београду 20.10.2016

Парастос за србске жртве Госпића у Београду 16.10.2016

Извештај са промоције књиге Хероји отаџбине у Београду 27.9.2016

Наша прва година рада: Шта смо урадили

Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015

Извештај са Колубарског Марша 14.12.2014

Основано је удружење Србски Светионик

Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.20158. октобар 2017.


Извештај из Јошаничке Бање 7.10.2017


- "На муци се познају јунаци, а на киши лењивци!".

 

Милунка Савић, наредник у Другом пешадијском пуку "Књаз Михаило", Моравске дивизије, Војске Краљевине Србије, спада у ред највећих јунака не само србског народа, већ и овог поднебља где битишемо већ вековима. Са својих пуних 20 лета, она је 3. октобра 1912. године, када су засвирале трубе мобилизације због Првог балканског рата, уместо свог брата, за кога је сматрала да је нејак, пошла је из родног села Копривница, код Јошаничке Бање, на зборно место пука, прерушена у мушкарца. Задужила је униформу и оружје представљајући се као - Милун Савић.

Прошла је све редом са својим пуком (Брегалничка, Колубарска битка, Албанска Голгота, Крф, Солунски фронт, ослобађање домовине итд) који је једини у ослободилачким ратовима с почетка 20. века добио титулу - Гвоздени пук. Била је неустрашива и јака, пред којом су и краљеви и генерали салутирали у ставу мирно. А легенда каже да је на Солунском фронту заробила чак 23 бугарска војника. Добијала је највиша одликовања не само од Србске Врховне команде, већ и Француске државе.

После Првог светског рата, доживела је судбину као и већина њених сабораца... игнорисање и гурање у страну. Памти се да је радила као спремачица у једној банци. У Другом светском рату је радила као болничарка у Београду. Тек после 1946. добила је борачку пензију.  Иронија судбине је таква да су (данашњи) Срби готово заборавили на њу. До њене родне куће нема ни путоказа, а камоли асфалтираног пута, веровали ви мени или не...

Тек прошле године од Центра за културу Рашке, покренута је једна манифестација која је названа "Дани Милунке Савић", која је трајала три дана, где се покушало оживети у родном крају сећање на најславнију хероину коју је ова земља имала икада. Ове године слична ситуација. Први петак, субота и недеља октобра месеца 2017. резервисани су за ту манифестацију. Ми смо добили позив од Дејана Котурановића, директора Туристичко-спортске организације Рашке.

Као поштоваци славних предака, јунака који су нам бранили државу и род од разних војски и пробисвета одлуичили смо се да идемо у Јошаничку Бању, без обзира што су најављивали лоше време, односно кишу... јер као што рекох у извештају са осмог Церског марша, ми ниједан марш нисмо одгодили ради кише. Па тако и одлазак на друге Дане Милунке Савић, одлучили смо се ићи из поштовања према србској Јованки Орлеанки.

Из Београда, са Аде Циганлије кренули смо аутом нас четворица: Лука Гвоздени, Мићан, Трајче и ја. Остали чланови Србског Светионика су били спречени, неко послом, а неко новцем. Како и јесте био договор, нађосмо се ми око 6 сати изјутра на догвореном месту. Понете су и заставе и барјаци. Очекивао сам да ћу се са Мићаном заменити на волану, макар у Љигу, али се он нешто устртао да вози "туђи ауто", па сам морао да возим до краја уз Лукину навигацију. Иначе, сви моји сапутници од јуче су мање или више дремали у ауту... просто време је више било некако за спавање него за вожњу, али баш зато ценим и поштујем момке који су ишли.

Лука нам је правио и атмосферу, причајући неке догодовштине са својим комшијама што је имао ранијих година... дуговањима и утеривачима дугова, па смо ето на оној киши се мало и смејали.

Стигосмо тако у Ушће, место после Краљева неких 30-ак километара... Мени су већ опасно почела да крче црева, али и њима, па смо сели у "Долину Ибра". Тамо поручисмо овал роштиља и нешто слате, са сомунима. Зашто? Па зато што још док сам био клинац у завичају, слушао сам једну старину од стотину љета, који је био неки ратни командант из "оног рата", који је диванио овако: "Ако хоћеш сине, да ти радници или војници добро ударају, мораш их добро нахранити". Тако сам и ја сада, знајући да нас чека пешачење уз велики успон, по киши, одлучио да то буде пре марширања, а не после, како је Лука алудирао. Ишло се у непознати крај, па да се не брукамо пред људима као неки килавци.

Телефоном сам се чуо са Дејаном, не би ли нашли тачно место окупљања... како је он објаснио, то је било пред пута, неки паркинг, где нема ни путоказа, ни табле, нема ничега. Само планине сиве! Нађосмо то без проблема, а ту нас је чекао један комби од Војске Србије и још један цивилни. Војска је ту дошла службено, а остали из убеђења. Тако се ја поздравим са њима, док клапци остадоше у колима. Дејан је већ био горе са екипом за дочек, а ми остали доле. Било је чак неке приче да три комбија превезу до горе, до родне куће Милунке Савић... на шта сам се само насмејао и рекао да ја први, а ни моји саборци нећемо ићи комбијем па таман била и поплава, већ да смо дошли да пешачимо. То са радости прихвати једна старија жена (вероватно планинарка) и још пар њих. Направљена је тако мала колона неких 18-20 учесника марша Стазом Милунке Савић. Било је са нама и два дечака, узраста 8-10 година, што је свакако за похвалу.

Ми смо као што је и договорено раније развили наше три главне заставе: Србског Светионика, велику црвено-плаво-белу тробојку и заставу Гвозденог пука, јер и сама Милунка је била припадник те најславније јединице србске војске икада. Чували смо ону са њеним ликом у торби, као изненађење. Лука Гвоздени је био са момцима на челу шибајући добар темпо, па сам морао мало и да их успоравам. Уз пут сам мало диванио са осталим учесницима, који су нас запиткивали доста о нашем удружењу. Имамо чиме да се похвалимо... зар не?

Тако смо после пар кривина и више од три километра великог успона стигли близу Милункине куће. Тада вадимо и заставу са њеним ликом. Људи су се фрапирали и одушевили. Стављена је застава на чело колоне, а барјаци су ишли иза нас. Уз кућу су већ чекали фоторепортери и сниматељи, па смо ми некако изгледали као Милункини саборци на Солунском фронту: "Беж'те живи, враћају се мртви!". Киша нас је пробила до голе коже, али не мари...

Тамо нас је дочекао домаћин, па смо скупа са осталим присутнима чули пригодан програм. Рецитоване су песме, и њени потомци су казивали сећања на своју баку Милунку. После тога, домаћин је почастио послужење. А направљена је и једна групна фотографија баш ту поред њене куће. Нажалост кућа је празна, пројекти тек треба да се пишу и да се уреди све како Милунка заслужује.

Вратисмо се назад полако војним комбијем, јер киша је само појачавала своје дејство. А нас је чекао још пут 250 км назад до Београда. Поздрависмо са домаћинима и пакерај ствари.

Наравно, то није било све у Јошаничкој Бањи, већ смо отишли до вароши, где јој је 1995. подигнут споменик. Тамо смо положили цвеће испред удружења Србски Светионик.

Седнемо мало и у неки кафић да се зеру окрепимо и згрејемо. Цене су невероватно јефтнијије него у престолници, чак три пута.

Крећемо пут Београда, али се стаје у манастир Жича, стар осам столећа. Светилиште коју су зидали владари из светородне династије Немањића. Седам србских краљева је ту крунисано. Више пута је рушена од разних окупатора: Турака, Бугара, Немаца... али је и обнављана. Било нам је задовољство да дођемо на такво једно свето место.

Настављамо за Београд, где нас је код Лазаревца само гужва тј. стајање неко укочило, па смо се довијали неким споредним путем. Углавном, стигосмо сигурно и без проблема, иако је било шале на тему како нам председник има способност расуте пажње, да вози и спава... Бајка, зар не?

У сваком случају, нас ни лоше време није омело у овој акцији...

 

Са чим ћете пред Милунку?

 

 

Милан Чучковић
8.10.2017.


Други дaн мaнифeстaциje "Дaни Милункe Сaвић". Нa чeлу колонe прeдстaвници,, Србског свeтионикa" из Бeогрaдa, и чeтa мaлa, aли одaбрaнa.  Ходajући по нeпрeкидноj киши, у доброj обући и jaкнaмa, ту крaтку трaсу до роднe кућe Милункe Сaвић, рaзмишљaли смо.... кaко je било нaшим борцимa прeко Aлбaниje...

 


Крaj Милункинe кућe у Копривници, уживaњe у стиховимa о хeроини, зaхвaљуjући нaдaхнутим глумцимa, Бошку Пулeтићу и Лeпомиру Ивковићу. Кишa je бaш тaдa пљуштaлa...Дa ли нaм Милункa нeшто поручуje?

Дивнa сликa, члaн Србског свeтионикa. Момци су увeличaли скуп,хвaлa им. Инaчe су оргaнизaтори Колубaрског мaршa, учeствуjу нa Цeрском. Поштовaоци и чувaри нaшe слaвнe прошлости, коjу смо нeпрaвeдно зaнeмaривaли, прeскaкaли. Србиja je у том Вeликом рaту билa свeтионик слободe, a свaки њeн воjник, хeроj.Лично откровeњe дaнa... Мaрa Сaвић-Николић, унукa Милункиног брaтa Милaнa. Профeсоркa физикe, мeдицинскe школe у Чaчку, сaдa у пeнзиjи.  Ходaњe сa њом до Копривницe je било прaво зaдовољство. Рођeнa je бaш у тоj кући 1952. зaпaмтилa бaбу Милунку, jeр je бaкa долaзилa у своjу кућу чeсто. Мaрa je основну школу зaвршилa у Ковaчимa. Кaко кaжe унукa,Милункa ниje билa, никaд тужнa, никaд дeпрeсивнa, вeчито пунa eнeргиje и животa. Свaком помоглa колико je моглa, мaкaр сaвeтом.

 

Самоковка Обреновић
8.10.2017.

 ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

 Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Колубарска битка

Шуцкори - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничевска битка - Освајање Кајмакчалана - Гвоздени пук - Сурдулица - Битка на Чемерну

Нежидер - Велики Међер - Улм - Болдогасоњ - Ашах - Валадново - Броумов - Маутхаузен

 

 

 

 

 

 Посећено је: 2106  пута
Број гласова: 57
Просек: 4,75
Оцените нам овај чланак:


JOSANICKA BANJA   RASKA   VELIKI RAT   MILUNKA SAVIC   AUSTROUGARSKI ZLOCINI  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај из Јошаничке Бање 06.10.2018
Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!