Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе! Срећни празници Србадијо! - www.srbskisvetionik.org.rs
Православље

24. април 2022.


ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ! СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ СРБАДИЈО!


Поштовани посјетиоци, желимо Вам све најљепше поводом Васкрса, једног од најрадоснијих хришћанских празника и симбола наше православне вјере.

Проведите празнике у срећи, здрављу, љубави и добром расположењу са својим најмилијима.

Опростите Вашим дужницима, измирите се са онима са којима сте били у свађи, помолите се за здравље и душевни мир ваших најдражих, а покој душа оних који нису више са нама. Пођимо, у цркву, у неђељу, запјевајмо Васкршње пјесмице, изговарајмо на глас "Оче наш", радујмо се животу јер је Васкрс и јесте симбол васкрсења у нови живот и одлазак у Царство Небеско.

Свако добро и напредак у свему што радите.
 

МИР БОЖЈИ,
ХРИСТОС ВАСКРСЕ,
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!Преносимо са сајта Звонце, Васкршње обичаје:

На Велики Петак бака, мама и ја фарбамо јаја. Бака ми је причала зашто се фарбају јаја за Васкрс: у старим причама се казује да је испод крста на Голготи, на којем је Христос био разапет, било грличино гнездо. Крв је попрскала јаја у гнезду и обојила их руменом бојом. У спомен на невино проливену крв и Васкрсење Христово, ми бојимо васкршња јаја. Црвена боја је симбол радости и Васкрсења.

После подне сви идемо у цркву. Свештеници износе Плаштаницу. То је платно на којем је насликан Исус Христос, кад су Га скинули са крста. Од Великог петка до Васкрса звона не звоне, само се чује клепало.

Символични гроб Христов је у цркви посебно место, украшено цвећем и свећама, на које свештеници стављају Плаштаницу, Јеванђеље и крст. Сви прилазе и целивају Плаштаницу. Тако се поклањамо гробу и страдању Христовом. Велики Петак је једини дан у години када се уопште не служи Света Литургија.

На Велику Суботу се служи Литургија. Свештеници имају црне одоре. Звона не звоне и све је тужно.

На Васкрс, у недељу, раном зором, идемо у цркву на васкршњу Литургију. У цркви је тамно, само светлуцају пламичци свећа и кандила. Најпре се служи служба. Потом свештеници и сви ми који смо у цркви, идемо са упаљеним свећама у обилазак око цркве. То се зове литија. Неколико пута застајемо испред затворених врата храма, тада се читају молитве. Кад зазвоне сва звона, црквена врата се отварају. Све је обасјано светлошћу. Свештеник говори:

„Христос Васкрсе”, а ми одговарамо: „Ваистину васкрсе!”.

Посећено је: 147  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


PRAVOSLAVNA CRKVA   HRISTOS VASRKSE   SRECNI PRAZNICI   VELIKI PETAK   NEDELJA PONEDELJAK   FARBANJE JAJA  
VASKRSNJO OBICAJI   CARSTVO NEBESKO