Обиљежавање 80. годишњице оснивања система конц. логора Госипић-Јадовно-Паг у Београду 26. јуна 2021 - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

9. јул 2021.


ОБИЉЕЖАВАЊЕ 80. ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА СИСТЕМА КОНЦ. ЛОГОРА ГОСИПИЋ-ЈАДОВНО-ПАГ У БЕОГРАДУ 26. ЈУНА 2021


Прва јужнославенска држава - Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименована у Краљевина Југославија је била национално и вјерски хетерогена заједница, повећих социјалних разлика односно економских контраста. Парадокс је у томе што они који су највише дали за њу и крварили некако су били скрајнути и одбачени. Док са друге стране они који су је мрзели и сматрали је за "тамницу народа" дошли су на положаје да одлучују о судбини свих народа.

Чак је и сам краљ Александар I Карађорђевић био талац идеја о заједништву и тиме да земља коју он води мора да опстане по сваку цијену, не схватајући да Хрватима и Словенцима и прије формалног уједињавања 1. децембра 1918. године то било само пролазно ријешење односно лакши начин да се ослободе аустроугарског јарма.

Марсељски атентат октобра 1934. године када је и сам краљ убијен од хрватских и бугарских терористичких банди показао је доказ ове горе тврдње. А на чело државе долази трочлано намјеснитво са Кнезом Павлом умјесто малољетног принца Петра II Карађорђевића. Хрвати су само добили вјетрове у леђа које су им помогли у остваривању жеља кроз Бановину Хрватску августа 1939. године према споразуму Цветковић-Мачек, мада ј су хрватски апетити били далеко већи.

Тако се заправо и десило да 6. априла 1941. године само неколико дана посље 27-мартовских демонстрација и збацивања Владе, када су Адолф Хитлер и Бенито Мусолини скупа са својим сателитима: Мађарска, Бугарска, Албанија и Румунија напали југославенску краљевину и раскомадали је. Сваки агресор је добио свој дио "колача", док су Њемачка и Италија подјелили своје зоне утицаја на Балкану.

Највише су добили Хрвати који су 10. априла 1941. године прогласили Независну Државу Хрватску, са територијом од Јадрана до Драве и од Дрине до Жумберка. Била је то клеро-фашистичка творевина која је створена по благослову Ватикана, а директиве су добијали од Римске курије, на чијем челу су били поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Одмах по успостави НДХ донесени су расни и шовинистики закони, док су Срби, Јевреји и Роми постали грађани трећег реда, односно мете за одстрел. Поред њих и СПЦ и православни свешетници су стављени на ту црну листу.

Сем усташа и домобрана који су чинили оружане снаге НДХ, у покољима и погромима над Србима учествовало је и преко 1.300 римокатоличких свештеника. Циљ је био завршити србско питање по моделу: "Једну трећину поубијати, другу трећину покатоличити, а трећу протерати у Шумадију", како је у Госпићу једне прилике изрекао хрватски министар Миле Будак.

Један од првих концентрационих логора у НДХ био је свакако Госпић у Лици, јер је имао добре саобраћајне везе, а у близини су се налазиле дубоке крашке јаме по околним планинама. Све ово је годинама раније планирано у Ватикану и чекао се погодан моменат за извршавање. Губилиште госпићког логора било је на планини Велебит у селу Јадовно, гдје је било десетине јама у којима су бацани мртви, али и живи Срби. Рачунало за баш због географских одлика тог терена да ће кости мученика лакше нестати. Самим тиме губе се трагови о најмерном геноциду. Такође, друго губилиште било је на острву Паг у сјеверном дијелу Јадранског мора.

Овај систем концентрационог логора: Госпић-Јадовно-Паг је постојао 132 дана, од маја до августа 1941. године, гдје је према евиденцијама др Ђуре Затезала убијено преко 40.000 људи, од чега 95% Срба... док су жртве највећим дијелом довођене са простора Лике, Славоније, западне Босне, Баније, Кордуна. Заправо са подручја које су Срби стољећима насељавали.

Међу жртвама је било и православних епископа, свешеника, јереја. Међу њима: Сава Трлајић Горњокарловачки, Дамјан Штрбац парох граховски.. итд.

Иначе, Јадовно се сматра за претечу Јасеновачког логора јер су италијанске окупационе власти затвориле овај казамат, па је хрватско-усташки режим своје замисли пренио код Новске у Посавину, гдје је формирана права индустрија смрти.

Оно што поред самог злочина боли јесте заборав. Тачније, након Другог свјетског рата комунистичке власти у Југославији су водиле политику лажног братства и јединства јужнославенских народа, при чему добар дио хрватско-муслиманских крвника никада није изведен пред лице правде и процесуиран. Они су путем Пацовских канала уз помоћ Ватикана у тајној операцији коју је водио појверљиви човјек РКЦ Крунослав Драгановић побјегли у земље Јужне Америке, Аустралије, Шпаније, САД и Канаде, гдје су скривали своју мрачну прошлост и учествовање у монструозним злодјелима.

*   *   *

Удружење Србски Светионик је приликом оснивања у свом програму као главни циљ навело и стварање културе сјећања, јер ми као потомци најстрадалнијег народа на европском континенту у 20. вијеку имамо право на сјећање и да развијамо свијест код људи који то нажалост немају.

Мноштво људи у Београду води поријекло са подручја НДХ, односно потомци су недокланих Срба из Херцеговине, Крајине и Босне. Зато смо позвали људе у Гавриловски храм на Топчидеру да у суботу 26. јуна молитвеним сјећањем поменемо код Господа наше јадовничке мученике чије душе лете изнад Балкана већ 80 година.

Ситуација са пандемијом у Републици Србији није још завршена, па су и мере опреза још на снази. Било како било у суботу се окуписмо у драгој нам светињи гдје принесошмо жито.

Братство храма је служило литургијски помен на челу са Оцем Славком, а поменули су скупа и јадовничке и глинске мученике пред Господом. Да би на самом крају Отац Јован изрекао краћу бесједу присутнима везано за наше невине жртве које су убијене само због своје националне и вјерске припадности.

Ово је само први дио нашег обиљежавања 80. годишњице страдања јадовничких мученика... ако Бог да биће и на Велебиту средином августа мјесеца.

 

Милан Чучковић
09.07.2021.ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

 

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

 

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

 

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

 

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

1990-те

 

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Иван Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Афера Шпегељ

Миливој Петковић * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка *  

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Логор Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владимир Миланковић

Мирослав Туђман *Посећено је: 602  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


USTASKI ZLOCINI   BEOGRAD TOPCIDER   NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA   DRUGI SVETSKI RAT   GENOCID SRBOCID   PARASTOS POMEN   LITURGIJA MOLITVA  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015

Извештај са парастоса жртвама Откоса 31.10.2015. у Београду

Извештај са парастоса жртвама Мартовског погрома 17.3.2016

Извештај са парастоса жртвама Бљеска у Београду 22.4.2016

Парастос за србске жртве Ливањског поља у Београду 23.7.2016

Извештај са парастоса србским жртвама из Сиска у Београду 21.8.2016